Jak se připravit na pořízení kočky?

Kočka je jedním z nejčastěji pořizovaných domácích mazlíčků v České republice - tři lidé z deseti u nás již kočku mají, nebo si ji chtějí pořídit. Není divu, kočka je časově nenáročná, je soběstačná a prospí až 60% dne, takže netrpí, pokud je její majitel část dne v práci, ve škole, nebo jinde.

Nezapomeňte ale na to, že pořídit si kočku je velký závazek – dožívají se 15, 20 ale třeba i 25 let a je tedy třeba dobře a zodpovědně zvážit, zda jste na péči o kočku dostatečně připraveni.

V rozhodování vám může pomoct několik jednoduchých otázek:

Otázky, které si musíte položit předtím, než si kočku pořídíte

Dokážeme akceptovat, že kočka je zvíře, které neposlouchá na slovo? Kočka je osobnost a i když je přítulná a mazlivá, nenechá si poroučet.

Kdo a jak se o ni bude starat např. v době dovolené? Kočka je živá bytost, která je závislá pouze na vás a je třeba, aby o ni bylo pořád postaráno – ověřte si, zda-li máte ve svém okolí někoho, kdo je opravdu ochoten obstarat to nejnutnější v době vaší nepřítomnosti.

Nemáme už zvíře, které by mohlo kočce uškodit a naopak? Není někdo z naší rodiny alergický? V těchto případech by totiž pořízení kočky bylo utrpením pro obě strany.

Budeme ochotni se postarat, pokud kočka onemocní? Zaplatit výdaje na veterinární péči? Pro všechny parťáky platí, že jsou spolu v dobrém i ve zlém. Promyslete si tedy, jestli máte dostatek času a financí, abyste se o kočku dokázali postarat v případě, že nastanou zdravotní komplikace.

Jsme schopni a ochotni částečně přizpůsobit náš interiér přítomnosti kočky? Škrabadla, odpočívadla, okenní sítě a další spousta věcí vám výborně poslouží k vytvoření podmínek pro společné soužití. Investice a realizace ale bude na vás. Mrkněte se na škrábadla a domečky, co můžete vaší kočce pořídit.

Mám čas, trpělivost a chuť na výchovu zvířete? Přestože je kočka na čas nenáročná a v mnohém soběstačná, i ona potřebuje naši péči, lásku a trpělivost.

Rozhodli jste se, že si kočku opravdu pořídíte? Připravte se!

Plemeno
Dobře zvažte, jaké plemeno si pořídíte. Plemen koček je hodně a každé má své klady a zápory. Perské kočky jsou náročné na údržbu srsti, v poslední době stále oblíbenější mainské mývalí kočky mohou v dospělosti vážit kolem deseti kilogramů, siamské kočky jsou poněkud upovídanější…

Pohlaví
Dopředu bychom se také měli rozhodnout, zda si pořídíme kočku nebo kocoura. Dospělý kocour si močí značkuje teritorium a tyto „značky“ jsou cítit velmi intenzivně. Pokud se značkujícím kocourem jste ochotni žít vy, o vašich sousedech to platit nemusí.
Kočka dospívá cca v 10 měsících, kdy se objevuje první říje. V tomto období se kočka velmi hlasitě projevuje, je neklidná, nepřijímá potravu, a protože v bytě „partnera“ nenajde, trápí se a říje ji zbytečně vyčerpává.

Kastrace
Pokud neplánujeme pořízení kocoura nebo kočky pro další chov, ale jako mazlíčka, je vhodné je nechat kastrovat.

Prostředí
Pokud chceme mít kočku pouze v bytě, měli bychom si pořídit takovou, která se v bytě také narodila a žila. Jakmile kočka již poznala výběh, bude se ho dožadovat neustále.

Další možností je osvojit si kočku, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové kočky jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven a bývá to nejvěrnější společník.

Další články

d_ingoty

EFRR OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Díky spolufinancování z operačního programu EU „Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost“ jsme v …

d_ingoty

ASAN značkou roku v soutěži World Branding Awards 2021–22

Česko je tradičním rájem chovatelů a mekou pet byznysu. Pandemická situace, která uvrhla lidi do izo…

d_ingoty

7 zvuků, které byste měli u vašeho morčátka znát

Morčátka znají mnoho způsobů, jak o sobě dát vědět, anebo ukázat, že se jim něco líbí nebo nelíbí. S…

d_ingoty

Jak naučit králíčka skákat králičí hop?

Sport je součástí života člověka už od počátku civilizací. Po staletí člověk zapojuje také zvířata. …

d_ingoty

Ježek jako mazlíček?

Nedovedete si představit ježka v domácnosti? Pak věřte, že existuje nemalá skupina chovatelů, jejich…

d_ingoty

Připadáte si doma s novým zvířátkem jako v chlívku?

Ježíšek splnil to největší přání a Vaše ratolest měla pod stromečkem vysněné morčátko nebo králíčka.…

d_ingoty

Milý Ježíšku, prosím, přines mi zvířátko…

Kdo z rodičů si někdy nevyslechl přání svého potomka mít nějaké zvířátko (a kdo z nás ho jako dítě n…

d_ingoty

Jak má vypadat správný domeček pro morčátka?

Domov je pro každého z nás asi nejdůležitější místo na světě. Stejně to cítí i vaše morčátko. Základ…

d_ingoty

Čím krmit králíčka?

Pestrá strava je základem pestrého života. Ten bychom svému králíčkovi chtěli dopřát všichni – jak t…